Chlorella to jednokomórkowa zielona alga morska należąca do rodziny Zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy. Chlorella zawiera włóknistą i nie trawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Suszona chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w białko i inne niezbędne składniki pokarmowe. Co istotniejsze, wiele spośród korzyści zdrowotnych jakie przynosi, zostało odkrytych przez różnych badaczy na całym świecie.
Opakowanie: 200 tabletek
Skład chlorelli:
Woda 2,7% Białka 60,0% Tłuszcze 11,0% Błonnik 2,6% Węglowodany 20,0% Kcal 13 na 3gr
Kwasy tłuszczowe nienasycone 225,0 mg Nasycone 50,0 mg
Kwasz nukleinowe (RNA/DNA) 30,0% Chlorofil 3,6gr Ksantofil 425,0 mg Inozytol 89,0 mg
Minerały:
Żelazo 225.0 mg Wapń 341,0 mg Potas 885,0 mg Magnez 373,0 mg Cynk 4,1 mg Mangan 5,7 mg Selen 7,0 ľ Jod 0,5 mg Beta-karoten 86,8 mg Karoten 124.0 mg Kwas foliowy 1,2 mg
Witaminy: Witamina B1 1,9 mg Witamina B2 4,6 mg Witamina B3 20,0 mg Witamina B6 1,4 mg Witamina B12 0,6 mg Witamina C 59,0 mg Witamina E 5,7 mg
Aminokwasy: Arginina 3.60 g Lizyna 3.46 g Histydyna 1.26 g Fenyloalanina 3.03 g Tyrozyna 2.22 g Leucyna 5.08 g Izoleucyna 2.39 g Metionina 1.41 g Walina 3.75 g Alanina 4.65 g Glicyna 3.35 g Prolina 2.61 g Kwas glutaminowy 5.93 g Seryna 2.15 g Treonina 2.63 g Kwas asparaginowy 5.08 g Tryptofan 1.35 g Cysteina 0.69 g Ornityna 0.06 g CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli) 5%