Miód wielokwiatowy
pod względem składu
chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym nektar kwiatowy pochodzący
z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach miodu, podstawą
jego właściwości odżywczych są cukry proste, glukoza i fruktoza.
Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód
wielokwiatowy z kwiatów wiosennych. Natomiast miody pochodzące z pełni lata i
jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki. Według Curyło badane próbki miodu wielokwiatowego
zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu (prowitaminy A). Poza tym okazało
się, że omawiany produkt odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka
niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
W badaniach nad kwasowością Rybak-Chmielewska stwierdziła w 1000 g miodu
wielokwiatowego średnio ponad 30 mval wolnych kwasów. Według Wojtackiego
częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowi spad z drzew iglastych, nadając
im specyficzny smak i aromat.
Miód ten zawiera ponadto niewielkie ilości wosku i
pyłku kwiatowego.