Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa jest niezwykłą rośliną wytwarzającą bogate w skrobię nasiona, które często klasyfikuje się jako zboże (jednak nim nie jest). Miejscem narodzin quinoa jest Ameryka Południowa (Peru, Boliwia). Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Ponadto bogata jest w szczególny aminokwas - lizynę, niezbędny podczas budowy układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, w związku z tym musi być dostarczana wraz z dietą. Quinoa jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony.Wartość odżywcza w 100g: Białko: 14,1 gWęglowodany: 57,1 gTłuszcz: 6,1 g Energia:354 kcal (1492 kJ) Informacja alergiczna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające w/w alergeny