Pojecie miodu ekologicznego zaistniało z chwilą pojawienia się innych produktów określanych tym mianem. Produkty te pochodzą z pasiek ekologicznych, gdzie nie wolno stosować żadnych środków chemicznych do zwalczania chorób pszczół. Co więcej, pszczelarze nie mogą ustawiać uli w pobliżu tzw ? przemysłowych? plantacji drzew owocowych., a ule muszą być wykonane z budulca naturalnego jak drzewo, słoma czy glina.
Pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach czy w lasach.Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową.Charakteryzuje się dość silnym zapachem, przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.Wiosenny miód wielokwiatowy powstaje z całego bukietu wiosennego kwiecia. Ma barwę jasnokremową i łagodny smak. W zależności od miejsca, w którym zebrały go pszczoły, powonienie i podniebienie smakosza może wyczuć aromat mniszka lekarskiego, kwiatu maliny lub kwiatu rzepaku.