Odmiana ryżu, która została wyhodowana kilkaset lat temu przez rolników z wiosek leżących u podnóża Himalajów.Stał się i jest do dziś najpopularniejszym gatunkiem w Indiach i Pakistanie. Ziarna ryżu basmati są dłuższe i cieńsze niż tradycyjnego ryżu a niezwykle delikatny, lecz charakterystyczny smak sprawia, że zyskał ogromną popularność na całym świecie.Doskonały do przygotowania tradycyjnych potraw indyjskich, ale sprawdza się także jako dodatek w każdej kuchni i z powodzeniem może zastąpić inne gatunki.Ciekawostka:Jedna z firm amerykańskich uznała ryż basmati za produkt tak lukratywny, że został od przystosowany do warunków amerykańskich i zgłoszony do opatentowania w USA. Uniemożliwiło to rolnikom z Indii i Pakistanu eksport swoich plonów, lecz na szczęście, pod wpływem ogólnoświatowej kampanii społecznej działalność firmy została uznana za biopiractwo i patent cofnięto.