Ghee Cosmoveda to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania. Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety oraz uzywac do głębokiego smażenia. Ghee nadaje przygotowanym potrawom charakterystyczny pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają szkodliwe substacje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło. Ghee stymuluje trawienie, pomaga ograniczyć nadmiar kwasów w żołądku, dostarcza witamin A, D, E i K a także zawiera przeciwutleniacze i łatwo przyswajane kwasy tłuszczowe oraz usprawnia lipidowy trasport międzykomórkowy.
Masło klarowane (Ghee), zwane często złotem kuchni ajurwedyjskiej - używane jest na co dzień do przygotowywania potraw i pielęgnacji ciała, ale również ma specjalne znaczenie podczas hinduistycznych ceremonii religijnych i przypisuje mu się szczególne właściwości prozdrowotne. Opis producenta: Ghee Cosmoveda - Idealne do gotowania, pieczenia, gotowania na parze, smażenia, lekkiego przysmażania przypraw, a także wzbogacania indyjskich potraw. Lekkostrawne jest alternatywą dla masła, oleju i tłuszczu. Według ajurwedy Ghee wzmacnia Agni (ogień trawienny). Ghee Cosmoveda uwydatnia smak ajurwedyjskich i indyjskich potraw. W ajurwedzie Ghee jest postrzegane jako nektar życia i złoto ajurwedyjskiej kuchni. Ghee stymuluje ogień trawienny (Agni) u jest podporą ciała w tworzeniu Ojas (istoty życia). Zawiera:masło - produkt rolnictwa ekologicznego Nie zawiera:barwników, konserwantów, mlecznych protein ani laktozy.Przechowywać w chłodnym miejscu.
Poj. 150g