Błonnik jest to składnik roślinny, którego organizm człowieka nie potrafi strawić. Mimo iż nie posiada praktycznie wartości odżywczych, jest on niezbędny do prawidłowej pracy całego układu trawiennego. Błonnik znajduje się w ziarnach zbóż, owocach, warzywach (szczególnie strączkowych), orzechach i nasionach. Jednak największą jego zawartość można znaleźć babce płesznik i babce jajowatej. Błonnik witalny jest to błonnik naturalny, w 100% pochodzenia roślinnego, bez syntetycznych dodatków.
Nasiona babki płesznik zawierają 10-12% śluzów zbudowanych z kwaśnych arabinoksylanów, kwasu galakturonowego i ramnozy. W nasionach płesznika jest od 5 do 13% tłustego oleju, trisacharyd planteoza = planteose i 0,14% irydoidów. Nie zawierają skrobi.
Łupina nasion babki owalnej (jajowatej) zawiera ok. 80% śluzów. Skrobia jest wykrywalna. Nieco oleju tłustego, nieco protein, brak irydoidów. Dzięki błonnikowi łuska babki jajowatej pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, które następnie pozwala szybko wydalić. Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, ułatwia proces wypróżniania. Śluzy zawarte w łupinie działają osłonowo - powlekają złogi i dodatkowo ułatwiają ich wydalanie.Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit.
Dawkowanie: 1-3 x dziennie po 3 łyżeczki błonnika wymieszanego z 0,5l płynu. Należy pic w ciągu dnia dużo płynów. Nie stosować na noc. Nie przyjmować w jednym czasie z lekami- zrobić odstęp 1 godzinny.