PAU DARCO - LA PACHO (Tabebula impetiginnosa)
Zawarte w korze substancje lapacho! i xiloidin są środkami anty-biotycznymi, pomaga przy reumatyzmie, żylakach, problemach skóry i ciężko gojących się ranach. Posiada właściwości detoksykacyjne, przyjmowana razem z witaminą C przyśpiesza wydalanie trucizn z organizmu, wzmacnia siły obronne i przeciwdziała alergiom. Ponieważ zawiera dużo żelaza i innych minerałów, kora pau darco pobudza produkcję czerwonych ciałek krwi. Wzmacnia system immunologiczny. Pobudza wątrobę i system limfatyczny, nie podrażniając i nie wywołując żadnych ujemnych skutków ubocznych. Wpływ na wątrobę powoduje, że reguiarne picie jak herbatę odkwasza ciało. Pobudza produkcję czerwonych krwinek zwiększając tym samym zdolność przenoszenia tlenu. Kora zawiera szczególną kombinację rzadkich minerałów i mikroelementów jak wapń, stront, krzem, żelazo, magnez, fosfor, cynk, chrom, mangan, molibden, miedź, potas, sód, kobalt, bar, złoto, srebro, bar, nikiel, właśnie tych elementów, których współcześnie brak w pożywieniu.
Sposób użycia: kopiasta łyżeczkę kory zalewamy litra wody i gotujemy do 5 minut. Pijemy po ostudzeniu. Herbatkę można lekko posłodzić miodem. Maksymalna dawka dzienna nie może przekroczyć 3 łyżeczek.