Soja jest wśród roślin najbardziej cenionym źródłem białka. 100 g suchych nasion soi zawiera: 35 g białka a ponadto 35 g węglowodanów, 18 g tłuszczów, 580 mg fosforu, 8 mg żelaza, 250 mg magnezu, 1750 mg potasu, 220 mg wapnia. Z witamin najwięcej zawiera B1, B2, B3, A i E. Jest dobrym źródłem lecytyny. 90g prażonych orzeszków sojowych pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1.
Soja wspomaga układ sercowo- naczyniowy, zapobiega zaparciom. Prażenie soi usuwa jej "grochowy" smak. Proces prażenia soi nadaje jej chrupkość i przyjemny, lekko słodkawy smak. Dla amatorów bardziej pikantnych potraw opracowano orzeszki sojowe o smaku paprykowo-czosnkowym. Orzeszki są produkowane z soi niemodyfikowanej genetycznie.