To produkt naturalny otrzymany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Zawierają one około 16% białka, 4% tłuszczu, 60% węglowodanów, naturalny błonnik oraz witaminy z grupy A, E i substancje mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez. Obecność błonnika wpływa na prawidłową przemianę materii, wspomaga procesy trawienne oraz perystaltykę jelit.W szczególnych przypadkach (np. przy zaparciach) dostawcą zbożowych substancji resztkowych mogą być również otręby pszenne. Usprawniający proces trawienia efekt uzyskać można spożywając dziennie 4-6 łyżek stołowych otrąb. Ilość tą należy rozdzielić na co najmniej 3 porcje. Z każdą porcją wypijać należy co najmniej 250 ml płynu, by otręby zadziałały optymalnie i nie osiadały w jelitach. Pszenne otręby wskazane są także dla osób starszych, które z reguły spożywają mniej potraw bogatych w błonnik, podawane np. w przetworach mlecznych są zalecane do poprawiania ruchów robaczkowych jelit (perystaltyki).