Nazwa herbaty pochodzi od miejscowości Pu?er w prowincji Yunnan, gdzie jest uprawiana od wieków. Liście pu-erh odznaczają się intensywnym smakiem i zapachem. Odchudzające właściwości czerwonej herbaty pu-erh znali już starożytni Chińczycy. Przez wiele lat hodowana była w najściślejszej tajemnicy i podawana do picia wyłącznie chińskim władcom jako skuteczny ?zabójca tłuszczu?. Nowoczesne, naukowe badania w paryskiej klinice St. wykazały, że osoby, u których nadwaga spowodowana jest niewłaściwą dietą, straciły miesięcznie nawet do 9 kilogramów wagi, pijąc dziennie od 3 do 5 filiżanek herbaty Pu-Erh. Herbata ta dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana aktywuje enzymy rozkładające białko pokarmowe w żołądku i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu poprawia metabolizm i normalizuje masę ciała. Pu-Erh od zwykłych herbat odróżnia to, że zawiera ona wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen oraz witaminę E - zwaną witaminą młodości. Dzięki bogactwu tych związków, napój doskonale wpływa na nasz organizm i samopoczucie.