Po spożyciu fruktozy stężenie cukru we krwi nie wzrasta tak mocno jak po tradycyjnym białym cukrze. Dlatego powinniśmy jej używać do słodzenia potraw i napojów. Fruktoza jest słodsza od cukru i dlatego dodajemy jej około 40% mniej.
Fruktoza nazywana jest cukrem owocowym, ponieważ występuje w owocach, sokach roślinnych i miodzie. Fruktozą można słodzić wszelkie desery, przetwory, ciasta, a także kawę i herbatę. Niemal zawsze można nią zastąpić tradycyjny cukier z buraków.Niska kaloryczność fruktozy pozwala zapobiegać lub walczyć z nadwagą. Fruktoza zmniejsza także ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Jest przyjazna dla naszego żołądka, gdyż nie powoduje nadkwaśności i zgagi. Potwierdzono łagodzący wpływ fruktozy po nadmiernym spożyciu alkoholu. Łyżeczka fruktozy w połączeniu z sokiem z połowy cytryny przyniesie ukojenie.