Produkcja białej herbaty
Po żniwach listki po wpływem działania na nie pary wodnej opadają i zostają głównie pączki. Produkcja białej herbaty jest limitowana i odbywa się według rygorystycznie przestrzeganej, tradycyjnej metody. Biała herbata różni się od czarnej i czerwonej (pu-erh) tym, że nie podlega fermentacji. Zielonej też się nie fermentuje, tyle że na nią składają się głównie liście.
Właściwości białej herbaty
Teraz i ty możesz sięgnąć po unikalną, produkowaną z najszlachetniejszych pączków białą herbatę. Badania w Instytucie Stanowym w Oregonie i Instytucie Linusa Paulinga potwierdziły, że biała herbata posiada polifenole, chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników, niektóre z nich są obecne w większej koncentracji niż w zielonej. Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12 szklanek soku pomarańczowego.