Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Jest rośliną całoroczną, należącą do rodziny Ombrellifere. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna.
Nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli czarny.
Olej z czarnuszki (Nigella Sativa) miał swoje zastosowanie już tysiące lat temu. Nazywany "złotem faraonów" m. in. dlatego , że został znaleziony w grobowcu Tutanchamona datowanego na 3300 rok p. n. e. W kulturach arabskich czarnuszka zwana jest "ziarnem błogosławieństwa".
Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon - substancje o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym, przeciwhistaminowym oraz melatyna o właściwościach przeciwbólowych.
Stosowany zewnętrznie:
- chroni przed poparzeniem słonecznym;
- przyspiesza gojenie się ran;
- wygładza skórę;
- łagodzi wszelkie zapalenia skórne i reakcje alergiczne na skórze: pomocny w walce z łuszczycą, egzemą, atopowym zapaleniem skóry i pokrzywką;
- zwalcza brodawki;
- pomocny przy zwalczaniu trądziku.
Jak używać?
Na twarz i ciało: Odrobinę olejku wklepać na oczyszczoną skórę
Na włosy: Olejek wmasować w skórę głowy lub w końcówki, zostawić na około 1 godzinę, a następnie zmyć szamponem.
Pojemność: 100 ml