Olej palmowy, podobnie jak kokosowy, jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych na świecie. Olej palmowy wyciskany z pestek owocu drzewa Elaeis Guineensis, czyli olejowca gwinejskiego, ma barwę pomarańczową, z powodu wysokiej zawartości karotenu. Zawiera głównie kwas laurynowy( pomaga leczyć trądzik, łysienie oraz zwalcza wirusy) kwas olejowy (zmiękcza i nawilża), mirystynowy (działanie odpornościowe) i kwas stearynowy.
Olej palmowy jako środek pielęgnacyjny
Niesamowicie nawilża całe ciało, skórę rąk, pękających stóp i innych suchych części ciała. W medycynie olej palmowy jest stosowany na rany w celu szybszego ich gojenia, ponieważ posiada właściwości przeciwbakteryjne. Posmarowana olejem palmowym zdrowa skóra odwdzięcza się tym, że staje się ona gładka, a po każdym następnym smarowaniu gładkość ta się potęguje. Olej przeznaczony jest dla skóry dojrzałej i problematycznej: uszkodzonej przez słońce, skłonnej do podrażnień, uczuleń, stanów zapalnych.
Idealny na atopowe zmiany skórne, można stosować na rany, ponieważ je goi, pozwala szybko pozbyć się wyprysków. Wzmacnia, odżywia włosy Pomaga pielęgnować suche włosy. Intensywnie je nawilża, odżywia. Sprawia, że po zastosowaniu zaczynają odzyskiwać swoją sprężystość. Zapobiega ich wypadaniu i przedwczesnemu siwieniu. Likwiduje łupież, zapobiega jego nawrotom. Odżywia włosy od cebulek aż po końce. Doskonały również do masażu ciała. Nawilża skórę pozostawiając subtelny zapach. Wykazuje właściwości antyseptyczne, antybakteryjne. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym
Olej palmowy do masażu
Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno-relaksujących oraz znacznie poprawia stan skóry.Polecany jest zwłaszcza do bardzo suchej i pękającej skóry, przeznaczony również dla skóry dojrzałej, uszkodzonej przez słońce, a także przy neurodermitis.
- "chłodzące"
- uspokajające
- nawilżające
- wygładzające
- odżywcze
- przeciwzapalnie
- przeciwobrzękowe
- łagodzące
- tonizujące
- przyśpiesza regenerację tkanek
Olej palmowy jest znany z powodu zastosowania do produkcji luksusowych mydeł. Zawiera między innymi:
- Wysoki wskaźnik witaminy E, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Swój kolor zawdzięcza wysokiej zawartości betakarotenu.
- Retinol (witamina A), który to jest odpowiedzialny za pobudzenie procesów regeneracyjnych w komórkach, odnawia je.
- Fitosterole, które to regenerują naskórek, zabezpieczają go przed nadmierną utratą wody. Działają przeciwzapalnie i kojąco.
Olej palmowy nadaje się również do spożycia - można używać go w kuchni do smażenia i pieczenia. Jest on odporny na utlenianie i działanie wysokich temperatur. Nie straci swoich właściwości nawet przy długim okresie przechowywania. Zaleca się jego spożycie w przypadku niedoborów witaminy A.
Jest najbardziej znaczącym źródłem dwóch wyjątkowo silnych zwalczających raka składników – tokotrienoli i gamma-karotenu – co czyni go tym samym potężnym, zwalczającym raka produktem spożywczym.
Właściwości:- zmniejsza ryzyko zachorowań na raka
- wykazuje działanie antyzakrzepowe, dzięki czemu chroni przed zawałami serca
- zapobiega arteriosklerozie i zawałom serca
- opóźnia proces starzenia się organizmu.
- jest źródłem witaminy A i E
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
Doskonale nadaje się do przygotowywania ryżu, ziemniaków, duszonej cebuli, sadzonych jajek oraz sosu moambe. W połączeniu ze szpinakiem skutecznie chroni wzrok.
Olej palmowy nie pieni się, więc nie potrzebuje tych chemicznych dodatków. Można w nim przyrządzać frytki, rożki, pączki i inne pokarmy smażone na głębokim tłuszczu. W przeciwieństwie do olejów uwodornionych, olej palmowy nie pozostawia tłustego posmaku w ustach. Prócz tego znajduje zastosowanie jako dodatek do zup, warzyw i makaronów lub baza dressingów do sałatek. Możesz go nawet użyć do smarowania chleba lub tostów.
Uwaga: Przy nałożeniu zbyt dużej ilości może zabarwić skórę, jednak kolor jest zmywalny. Dlatego należy go nakładać w niewielkich ilościach, by kontrolować ewentualne pojawienie się zabarwienia.
Skład: 100% czysty, nierafinowany olej palmowy
W temperaturze pokojowej ma postać gęstego, miękkiego masła o neutralnym, lekkim zapachu.
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.