Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Wykorzystanie kurkumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. W wielu językach kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem.
Bukiet: ziemisty i lekko cierpki
Smak: aromatyczny i ciepły smak z nutką goryczy
Skala ostrości: 3
ZASTOSOWANIE:
- jako przyprawa i barwnik. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku.
- w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry.
- jako dodatek do rybnej curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby.
Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna.
Skład: kurkuma z upraw organicznych
Kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.