Waga: 250g
Kraj pochodzenia: Kamerun
Produkcja: North West Coop. Association
Certyfikacja Fairtrade: El Puente
Inne: 100% Arabica
Jest to
produkt sprawiedliwego handlu (fair trade)
Kawa mielona Bamenda - espresso to 100% arabika z północno-zachodniego regionu
Kamerunu. Uprawiana przez rolników zrzeszonych w North West Cooperative Association a wypalana w palarni kawy Niehoff.
North West Co-operative Association (NWCA) jest stowarzyszeniem skupiającym 43 spółdzielnie z
północno-zachodniego Kamerunu. Łącznie dla NWCA pracuje 35 000
drobnych rolników uprawiających kawę. Przeciętna chłopska rodzina liczy 7 osób. Zwykle jedna rodzina
posiada około 1 ha gruntów i uprawia swoje działki w uprawie
mieszanej w cieniu drzew. Pielęgnacja krzewów kawy prowadzona jest
ręcznie. Po zasadzeniu krzewów na pierwsze ziarna kawy do zbioru
trzeba zaczekać 3-4 lata. Z dojrzałych owoców, ręcznie oddziela
się miąższ od ziaren, ten pierwszy zostaje dodawany do
ekologicznego nawozu. Po zbiorze ziarna fermentują przez 24 godziny,
a po umyciu odkładane są na bambusowych matach do wyschnięcia ?
trwa to 5 do 7 dni. Po ostatecznej kontroli jakości, ziarna są
gotowe na eksport.
Niehoff to niewielka palarnia kawy z siedzibą w Gronau, w
pobliżu granicy niemiecko - holenderskiej, z którą El Puente
współpracuje od wielu lat. Wszystkie etapy produkcji przebiegają zgodnie
ze ścisłymi, międzynarodowymi normami jakości co zapewnia wysoką jakość
kawy. Co istotne, palarnia kładzie szczególny nacisk na oddzielenie
kawy ekologicznej od zwykłej. Uzyskuje się to dzięki zastosowaniu oddzielnych silosów na surowce oraz palenia i mielenia kawy w oddzielnych młynach. Ponadto
wszystkie maszyny do napełniania są dokładnie czyszczone po każdej
partii. Wszystkie etapy produkcji są starannie udokumentowane.
Produkt nie zawiera: glutenu, jaj, drożdży, mleka, orzechów. Odpowiedni dla wegan.