Chyawanprash Light – tradycyjna ajurwedyjska receptura w wersji bez cukru. Oryginalny przepis na pastę Chyawanprash został zmodyfikowany specjalnie dla osób dbających o linię, borykających się z cukrzycą, a także dla osób pragnących ograniczyć lub wyeliminować cukier ze swojej diety. Ta sama moc, to samo wspaniałe działanie – kilkadziesiąt wyjątkowych ajurwedyjskich ziół o działaniu odmładzającym i wzmacniającym. Składniki połączone w paście Chyawanprash pomagają podnieść witalność organizmu i wyeliminować sezonowe osłabienie, a także poprawić samopoczucie.
Chyawanprash to smaczny sposób na uzupełnienie niedoborów witamin i substancji mineralnych.
Chyawanprash zawdzięcza swoją moc przede wszystkim zawartości amli, czyli agrestu indyjskiego. Amla to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C na świecie, a regularne spożywanie jej owoców poprawia wydolność organizmu. Działanie amli wzmacniają inne zioła, np. ashwaganda łagodząca objawy stresu.
Pasta Chyawanprash zapewnia organizmowi skoncentrowaną dawkę naturalnych substancji prozdrowotnych – witamin, antyoksydantów i innych – a przy tym jest całkowicie pozbawiony cukru i tłuszczów.
Dzięki konsystencji pasty przypominającej dżem jest ona bardzo wygodna w użyciu. Posiada owocowo-ziołowy smak i może być spożywana samodzielnie jak i w formie dodatku do napojów, a także w roli „smarowidła” na chleb czy krakersy.
Kraj pochodzenia: UEA (Zjednoczone Emiraty Arabskie)
Masa netto: 500g
Bezpieczeństwo:
Produkt może być stosowany przez diabetyków dzięki wyeliminowaniu cukru.
Produkt wegetariański, nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego.
Nie należy przekraczać zalecanej dawki spożycia – nadmiar może spowodować efekt przeczyszczający.
Pasty nie powinny stosować osoby nadwrażliwe na którykolwiek składnik pasty.
Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci poniżej 6 roku życia.
Miejsce przechowywania powinno być suche i chłodne.
Należy spożyć produkt w ciągu 10 tygodni od otwarcia.
Zastosowanie:
Zaleca się stosowanie dziennej porcji w ilości 1-2 łyżeczek pasty.
Sposoby użycia:
- rozpuścić w ciepłym mleku, herbacie lub innym napoju,
- rozsmarować na chlebie, krakersach lub herbatnikach,
- samodzielnie – prosto z łyżeczki,
- inne sposoby wedle uznania.
Składniki:
Emblica officinalis (Indian Gooseberry), Sorbitol (4,7g), Maltodextrin (1,2g), Pterocarpus marsupium (Indian Kino Tree), Piper Longum (Long Pepper) Fruit, Bambusa Bambos (Bamboo Manna), Pueraria tuberosa (Indian Kudju) Root Tuber, Glycyrrhiza glabra (Liquorice) Root, Elettaria cardamomum (Cardamom), Clarified Butter, Sesamum Indicum (Sesame) Oil, Aegle marmelos (Bengal quince) Root, Premna integrifolia (Agnimantha), Oroxylum indicum (Indian Trumpet Flower) Root, Stereospermum suaveolens (Patla), Gmelina arborea (Cashmere tree) Root, Desmodium gangeticum (Sal leaf bush), Uraria picta (Lagopoides), Solanum indicum (Indian Nightshade), Solanum xanthocarpum (Yellow Fruit Nightshade), Tribulus terrestris (Small Catrops), Sida cardifolia (Country Mallow), Phaseolus trilobus (Mudgaparni), Teramnus labialis (Mashaparni), Pistacia integerrima (Karkatshringi), Phyllanthus niruri, Leptadenia reticulata (Cork swallow wort), Inula racemosa (Orris root), Terminalia chebula (Chebulic Myrobalan), Tinospora cordifolia (Heart-leafed Moonseed), Curcuma Zedoaria (Zedoary), Cyperus rotundus (Nutgrass), Boerhavia diffusa (Indian Hogweed), Nymphaea stellata (Water Lily), Adhatoda vasica (Malabar Nut), Dioscorea bulbifera (Air potato), Asparagus racemosus (Asparagus), Maritima annua (Ice plant), Withania somnifera (Winter cherry), Vitis vinifera (Raisins), Syzygium aromaticum (Clove), Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon), Cinnamomum tamala (Indian Cassia), Mesua ferrea (Cobra's saffron), Potassium Sorbate, Sucralose.
Alergeny: sezam
Wartość odżywcza w 10g: Wartość energetyczna 28 kcal; Białko 0g; Węglowodany 7g (w tym cukry 2g); Tłuszcze 0g; Cholesterol 0g