Galangal był znany wśród starożytnych Indusów, na Zachodzie stał się popularny w czasach średniowiecza. W swojej ojczyźnie Azji Południowo-Wschodniej, jest często wykorzystywany do bulionów, zup, dań curry i kokosa.
Galangal jest łagodniejszy niż imbir, ale bardziej aromatyczny. Jego pobudzające i tonizujące właściwości cenione są przez Arabów. Na Wschodzie galangal stosowany jest w formie sproszkowanej tabaki i jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym oraz przy warzeniu piwa.
Zastosowanie:
- głównie w kuchniach dalekiego wschodu, Indonezji, Indochin, Malaya, Singapuru i Tajlandii.
- w daniach z ryb i owoców morza
- do mięs i sosów
- dla wzmocnienia smaku warzyw
- do dań z curry
Właściwości:
- pobudza
- przeciw zaparciom, powstającym gazom, pomaga przy zaburzeniach żołądkowych
- używany jest na nudności, wzdęcia, niestrawność, reumatyzm, katar i zapalenie jelit
- wykazuje właściwości tonizujące i przeciwbakteryjne
- podawany przy chorobie lokomocyjnej
Składniki: Galangal * (* z upraw ekologicznych)