Ekologiczna Ciecierzyca BIO
Ekologiczne ziarno ciecierzycy, zwane również cieciorką lub grochem włoskim.
Ciecierzyca ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do
wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup,
potraw jednogarnkowych (z warzywami, kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na
ciepło, jak i na zimno.
Skład:
ciecierzyca 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania:
cieciorkę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12
godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nie osolonej wodzie, z
dodatkiem glonu kombu (ułatwia trawienie). Cieciorkę solimy dopiero pod koniec
gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 341 kcal (1435 kJ)
Białko - 21,7
Węglowodany - 44,5
Tłuszcz - 4,6
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam,
soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie,
w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Kraj pochodzenia: Turcja