Olej z dzikiej róży
Olej tłoczony jest na zimno z pestek wydobytych z dojrzałych owoców
dzikiej róży. Olej ten spośród innych wyróżnia się niepowtarzalnym, naturalnie
różowo-pomarańczowym kolorem i łagodnym, lekko słodkawym smakiem. Dodaje on
wyjątkowości deserom, koktajlom, sałatkom owocowym oraz daniom mięsnym. Można go
używać do wszelkiego rodzaju potraw na zimno.
Może wytrącić się naturalny osad. Może zawierać śladowe ilości oleju z
orzechów i oleju sezamowego.
Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż
powoduje to utratę wartości odżywczych.
Stosowanie: podawać bezpośrednio na łyżeczce lub stosować jako dodatek do
surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych.
Skład:
Wartość energetyczna w 100 ml (92g) produktu:
900 kcal/3700 kJ.
Wartość odżywcza w 100 ml:
białko - 0 g, węglowodany - 0 g,
tłuszcze - 100 g (w tym NNKT - min.74 g, z czego omega-3 min.20 g),
15 g (ok. 1 łyżka) oleju z pestek dzikiej róży zabezpiecza dzienne
zapotrzebowanie organizmu na NNKT.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.