Wiesiołek dwuletni pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna
uprawiany jest w całej Europie. Surowcem jest ziele, nasiona i olej.
Jest naturalnym dietetycznym i biologicznie aktywnym źródłem Nienasyconych
Kwasów Tłuszczowych (NNKT), w tym gamma-linolenowego (GLA), aktywnego dzięki
unikalnej strukturze trójglicerydów, charakterystycznej tylko dla wiesiołka. GLA
bierze udział w syntezie prostaglandyn, które odgrywają w organizmie istotną rolę na prawidłowy poziom ciśnienia krwi, korzystnie wpływając na układ
naczyniowy, wzmagając działanie układu immunologicznego.
Skład chemiczny:
flawonoidy,
kauczuk,
fitosterole,
kwasy,
garbniki,
kwas gamma-linolenowy,
kwas linolowy.
Wiesiołek dwuletni działanie:
wzmacniające,
detoksykujące,
korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i sposób jego odkładania w
naczyniach krwionośnych,
reguluje przemianę materii i gospodarkę hormonalną.
Wiesiołek dwuletni stosowanie:
1 łyżkę nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut,
przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie. Nasiona w całości można dodawać do gorących
potraw, a po zmieleniu do sałatek.
Opakowanie:200 gram