Mangostan (Garcinia mangostana) uprawiany jest w południowo-wschodniej
Azji od tysięcy lat.
Właściwości Mangostan:
Owoc mangostanu, zwany Królową Owoców (Queen of Fruits), dojrzewający w
doskonałych warunkach klimatycznych, jest niezwykle smaczny i bogaty w wiele
cennych prozdrowotnych składników. Zawiera m.in. minerały,
witaminę C, a przede
wszystkim antyutleniacze (ksantony, polifenole, katechiny).
Mangostan uważany jest za najbogatsze w naturze źródło antyutleniaczy zwanych
ksantonami. W zestawieniu zdolności wychwytywania wolnych rodników tlenowych
(tzw. ORAC - patrz wykres poniżej) owoc mangostanu zdecydowanie wyprzedza inne
antyoksydanty. Ma więc istotny wpływ na zespół czynników zapobiegających
przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Dodatkowo zwiększa odporność
immunologiczną organizmu, zwiększa ruchomość stawów, wspomaga naturalną dietę.
Celem podniesienia jakości produktu sok z mangostanu (40%) wzbogacony został o
mieszaninę koncentratów soków o uznanych właściwościach prozdrowotnych: żurawiny
(układ moczowy), czarnej jagody (wzrok), czarnego bzu (układ krążenia i
oddechowy), granatu (układ krążenia), maliny (układ oddechowy), oraz wiśni
(układ kostny).
Substancje o działaniu odżywczym lub/i fizjologicznym: Organicznie certyfikowany
sok z mangostanu (Garcinia mangostana), koncentrat soku żurawinowego, koncentrat
soku z czarnej jagody, koncentrat soku z granatu, koncentrat soku z granatu,
koncentrat soku malinowego, koncentrat soku wiśniowego, koncentrat soku z owoców
czarnego bzu.
Sposób użycia AZ Mangostan:
1-2 nakrętki lub 2-4 łyżki stołowe (30-60 ml) dziennie przed posiłkiem,
najlepiej rano. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Nie
należy przekraczać zalecanej porcji. Chronić przed dziećmi.