Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu poprzez tłoczenie na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 50 st. C. Dzięki tej metodzie zachowuje naturalne właściwości biologiczne. Ma żółtawy kolor i lekko orzechowy smak. Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszowego omega 3. Kwasy te mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu, stanowiąc min. budulec dla tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy omega 3), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia oraz hormonów tkankowych, każdej komórki organizmu.
Drugim bardzo cennym składnikiem oleju są silne antyutleniacze lignany. Siemię lniane zawiera ich aż 700 razy więcej niż inne produkty roślinne.Obecność w oleju lnianym kwasu linolowego omega 6 zmniejsza zapasy tłuszczu w organizmie i sprzyja odbudowie tkanki mięśniowej. Przeprowadzone ostatnio badania wykazały, że ta substancja: zmniejsza uczucie głodu, blokuje rozrost tkanki tłuszczowej, poprawia metabolizm i zapobiega jego zwolnieniu, szczególnie w nocy (zwiększa zużycie energii), zmniejsza utratę tkanki mięśniowej (katabolizm)powstały na wskutek zmniejszonego dopływu energii.Kwas linolenowy reguluje poziom cholesterolu Naprawdę warto go spożywać. Dzięki obecności lignanów roślinnych i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 olej lniany: wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego, wspomaga procesy trawienne,